Snegl på bolden!

Man kan komme ud for utroligt mange ting på en golfbane. Se bare billedet…hvor en snegl var kravlet op på spillerens bold!

Hvad gør man så?!

Golfreglerne.

Definitionen af “løse naturgenstande” siger, at “orme, insekter og lignende dyr” som udgangspunkt er at betragte som løse naturgenstande. Spørgsmålet er så, om en snegl er et “lignende” dyr. Dette afklarer reglerne ikke, men USGA (den amerikanske organisation, der sammen med skotske R&A laver reglerne) har i deres Facebookgruppe oplyst, at det må betragtes som et “lignende dyr”.

Så udgangspunktet er altså, at sneglen er en løs naturgenstand. Ifølge definitionen er det dog alligevel ikke en løs naturgenstand, hvis det/den “klæber til bolden”. Gør sneglen så det? Tja, her hjælper reglerne os faktisk (lidt!), idet fortolkning “Løse Naturgenstande/5” fastslår, at levende insekter aldrig kan anses at klæbe til bolden. Spørgsmålet er så om denne konklusion også kan bruges i denne situation, hvor der ikke er tale om et insekt, men en snegl. Det tror jeg!

Så: Sneglen er altså formentlig at betragte som en løs naturgenstand.

Hvad skal/må man så gøre?

Løse naturgenstande må man fjerne (Regel 15.1), så det er jo som udgangspunkt meget godt. MEN… der er lige et lille problem. Hvis bolden fx. ligger på fairway eller i roughen, så får man ét strafslag, hvis bolden så flytter sig, når man fjerner den løse naturgenstand!

Det medfører jo lidt en skidt konklusion, idet man næppe kan fjerne sneglen uden at flytte bolden:

Hvis man vil undgå straf, så må man enten slå til bolden (med sneglen på!)… eller vente med at slå slaget til efter at sneglen har kravlet væk! Alternativt kan man jo naturligvis gå frem efter uspllelig-bold-reglen med ét strafslag, men det har man næppe lyst til…

Se diskussion.

Situationen er blevet ivrigt diskuteret – du kan se diskussionen på dette link (Facebook – engelsk).

🙂

/Brian