McIlroys bold endte under en bil!

I første runde af Valero Texas Open på PGA Touren I juni måned, kom McIlroy også ud for en pudsig regelepisode. På hul 17, som var et kort par-4 hul på kun godt 300 meter, prøvede McIlroy naturligvis at nå greenen i sit drive, men slog bolden skævt ud til højre… og utroligt nok endte bolden lige under en bil!

Se episoden i videoen nedenfor:

Hvad gør man så?

Tja, en bil er en forhindring. Spørgsmålet er så, hvilken slags forhindring det er. Eftersom hverken føreren af bilen eller nøglerne var i nærheden, så kunne bilen ikke umiddelbart flyttes, hvorfor der var tale om en ikke-flytbar forhindring. Derfor måtte McIlroy droppe fri (tage lempelse) uden straf. Nu bliver det dog en smule mere kompliceret: I denne turnering var der – som det er i mange professionelle turneringer – indført en lokal regel, som indfører en særlig droppemulighed for såkaldte ”midlertidige ikke-flytbare forhindringer”, dvs ikke-flytbare forhindringer som ikke normalt befinder sig på banen – det kan fx være tilskuertribuner eller (som her) en bil. Meget kort fortalt så giver denne lokal regel en EKSTRA droppe-fri mulighed nemlig ”line of sight relief”. Dette betyder på almindeligt dansk, at man må droppe fri, således at denne midlertidige ikke-flytbare forhindring ikke længere befinder sig på ens spillelinje.

Normalt (dvs uden en sådan lokalregel) må man ikke droppe fri uden straf alene fordi en ikke-flytbar forhindring befinder sig i ens spillelinje. Hvis din bold fx ligger i semiroughen, og der så er en fast-boltet bænk fem meter foran din bold i din spillelinje, så må du IKKE droppe fri uden straf; det må man kun, når der populært sagt er fysisk gene af forhindringen, fx fordi dit sving vil ramme forhindringen eller fordi din stance vil skulle være ved/på forhindringen.

Nå, men McIlroy benyttede sig altså af denne særlige lokalregel som siger, at man skal:

  • Finde det nærmeste punkt, der er lige langt fra hullet (som der hvor bolden ligger), hvor der ikke er fysisk gene af bilen, og hvor bilen ikke befinder sig i spillelinjen.
  • Markere dette punkt én køllelængde vinkelret (i forhold til linjen mellem punktet og hullet) ud til siden.
  • Droppe inden for yderligere én køllelængde af dette punkt, ikke nærmere hullet!

Wow, det lyder kompliceret, ikke? Det er det også, men det er som sagt en lokal regel i mange af de professionelle turneringer, så spillerne – og regeldommerne – er vant til at håndtere dette.

McIltory holede næsten sit slag og havde et kort putt for birdie… men endte dog med at misse cuttet.

Men resten af året er jo gået ganske godt for ham, må man vel sige…:-).

/Brian